maandag 12 juli 2010

Osmanli Bankasi Muzesi'nden iki harika kitap




Bir arastirma kitabina 'bilimsel' degerini veren kriter nedir? Elbette verdigi bilgilerin birinci derecede kaynaklara dayanmasidir. Arastirma dunyasinda 'birinci derecede kaynak'a arsiv denilir. Yani orijinal tarihsel dokumanlar. Bir kitap ne olcude arsivlere dayaniyorsa bilimsellik degeri de o olcude artar. Bu nedenle, bir kitabi elimize aldigimizda ilk bakmamiz gereken yerler onsozler, dipnotlar ve kaynaklardir. Buralarda yapilan kisa bir tarama bu kitabin degeri kadar ayni zamanda harcanan emegin hikayesini de ortaya cikarir.

Osmanli Bankasi Muzesi'nin gonderdigi iki kitabi gorunce 'iste aradigimiz kitaplar bunlar' deyiverdim. Her ikisi de birinci dereceden kaynaklar taranarak yazilmisti ve verdigi bilgiler ikinci el kisiler tarafindan degistirilmeden, birileri tarafindan subjektif kaygilarla yorumlanarak verilmeden, dogrudan arsivlere, tarihsel dokumanlara dayaniyordu.

Osmanli Bankasi Muzesi'ni bilim dunyasina yaptiklari bu degerli katkilarindan oturu kutluyorum. Ancak ticari kaygi duymayan bu tur cabalarla bilimsel calismalar gelistirilebilir ve genc arastirmacilarin onu acilabilir. Daha da cogalmasi dilegiyle emegi gecen herkese alenen tesekkur etmek istiyorum.

Mine workers, the singel party rule, and war
THE ZONGULDAK COAL BASIN AS THE SITE OF CONTES1920 - 1947
Nursen Gurboga
Ottoman Bank Archives And Research Centre
Istanbul, 2009

Woman, war and work in the Ottoman Empire:
Society for the employment of
OTTOMAN MUSLIM WOMAN
1916 - 1923
Yavuz Selim Karakisla
Ottoman Bank Archives And Research Centre
Istanbul, 2005

Geen opmerkingen: